Jak przygotować organizm na nadejście jesieni?
Czas wakacyjnego relaksu i słonecznej pogody dobiegł końca. Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią często także spadek energii i obniżona odporność organizmu. Okres przejściowy między latem i jesienią skutkuje wzrostem liczby przeziębień i zachorowań na grypę, dlatego już dziś warto pomyśleć o wzmocnieniu układu odpornościowego. Jak przygotować się na nadejście jesieni i nie dać się jesiennej chandrze? Poznajcie nasze sposoby!
W zdrowym ciele, zdrowy duch – uprawiaj ulubione sporty!
Joga, basen, fitness, siłownia, taniec, tabata – wybierz sport, który sprawia Ci największą radość i do dzieła! Dyscyplina nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, by dbać o systematyczną dawkę ruchu. Regularny trening o umiarkowanej intensywności przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi, takich jak np.:
- poprawa unaczynienia serca,
- zwiększenie stężenia cholesterolu zawartego we frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol), z jednoczesnym obniżeniem frakcji LDL (tzw. zły cholesterol)
- ochrona przed chorobami przewlekłymi, takimi jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, osteoporoza, demencja,
- przedłużenie życia o kilka lat – każda godzina ruchu przedłuża życie od 2 do nawet 5 godzin,
- poprawa odporności,
- wzmożenie produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia,
- utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Nic tak nie dodaje energii do działania jak dobry trening. Zamiast wieczorami leżeć na kanapie i godzinami oglądać seriale – postaw na odrobinę aktywności fizycznej, a z pewnością szybko zobaczysz, że poprawi się Twój nastrój. Uprawianie ulubionego sportu to doskonały sposób na walkę z jesiennym znużeniem.
Zadbaj o zdrową dietę
Posiłki, które jemy jesienią powinny dostarczać nam składników utrzymujących w pełnej sprawności nasz układ immunologiczny. Dobrze, by w jesiennym jadłospisie znalazły się produkty, które zawierają witaminę D, gdyż odgrywa ona ogromną rolę w podtrzymywaniu sprawności układu odpornościowego. Tak zwana „witamina słońca” występuje m.in. w: żółtym serze, jajach oraz tłustych rybach morskich. Nie zapomnijmy również o suplementacji witaminy C, niezbędnej do produkcji glutationu (najsilniejszego przeciwutleniacza działającego w naszym organizmie). Warto pamiętać także o tym, że podstawą rozgrzewającej diety jesiennej jest śniadanie. Powinno być sycące i spożyte na ciepło. Wskazane jest, by pozostałe posiłki zawierały duże ilości sezonowych warzyw i owoców oraz ryb. Produkty te są bogate w składniki odżywcze, a z uwagi na występowanie błonnika, regulują przemianę materii.
Wysypiaj się
Sen jest dla nas niezbędny, ponieważ wpływa na każdy aspekt naszego zdrowia. Starajmy się dbać o odpowiednią ilość wypoczynku, aby nie dopuścić do jesiennego spadku energii i problemów zdrowotnych. Niedobór snu jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem – obniża pamięć i koncentrację oraz negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, który jesienią dużo bardziej narażony jest na walkę z infekcjami. W efekcie jesteśmy narażeni nie tylko na choroby sezonowe, takie jak przeziębienie czy grypa, ale również poważne schorzenia przewlekłe, np. cukrzycę, otyłość czy nowotwory.
Nie rezygnuj ze spacerów
Niska temperatura i deszcz zniechęcają wielu z nas do wychodzenia z domu jesienią. Chowanie się pod kocem i unikanie spacerów nie jest jednak dobrym rozwiązaniem. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu zwiększa odporność organizmu. Zwłaszcza cenne są słoneczne chwile, bo dzięki nim nasz organizm wytwarza witaminę D3. Podczas spaceru jesteśmy rozluźnieni, pozbywamy się negatywnych emocji i zostawiamy za sobą to wszystko, co nas rozprasza. Dla poprawy odporności i lepszego samopoczucia polecana jest także zmiana klimatu. Podczas wyjazdu w góry lub nad morze organizm stara się zaadaptować do nowych warunków, co zwiększa jego wydolność.
Jesień wcale nie jest taka zła! Możemy się nią cieszyć w pełni, gdy odpowiednio się do niej przygotujemy. Dbajmy o aktywność fizyczną, jakościowy sen, zdrową dietę oraz relaks na świeżym powietrzu – to zawsze wyjdzie nam na zdrowie!