NADCIŚNIENIE – JAK OBNIŻYĆ WYSOKIE CIŚNIENIE KRWI?

18 grudzień / Zdrowie

Ciśnienie krwi mierzy się w milimetrach słupka rtęci i przyjmuje się, że idealne wartości to 120/80 mmHg. Pierwsza wartość to ciśnienie skurczowe (podczas skurczu serca), a druga to ciśnienie rozkurczowe (pomiędzy skurczami). Powtarzający się wynik około 140/90 mmHg oznaczałby nadciśnienie. Lekarze twierdzą, że nadciśnienie wynika ze spożywania za dużej ilości soli, a konkretnie zawartego w niej sodu. Niestety są dość daleko od prawdy i przez to przepisywane przez nich leki nie są skuteczne. Wystarczy tylko lekko zmodyfikować dietę i styl życia, aby ciśnienie powróciło do normy.

Początkowe objawy nadciśnienia tętniczego są bardzo ogólne:

  • bóle głowy,
  • osłabienie,
  • bezsenność,

dlatego u wielu ludzi choroba pozostaje niezdiagnozowana przez wiele lat. Z biegiem czasu nadciśnienie uszkadza nam nerki, układ krążenia, wzrok i układ nerwowy.

Przyczyny

Przyczyn nadciśnienia może być sporo i dość często pokrywają się z innymi schorzeniami lub idą z nimi w parze. Wśród najczęstszych powodów możemy wymienić:

  • sól kuchenną – jest czynnikiem wymienianym przez lekarz, lecz nie tu leży problem. Jeżeli już mamy się czepiać sodu, to prędzej tego zawartego w fast foodach, przetworzonej żywności itp. Poza tym to nie ilość sodu ma wpływ na ciśnienie krwi, ale stosunek sodu do potasu. To także tłumaczy, dlaczego leki na nadciśnienie są nieskuteczne. Leki te w większości są moczopędne i prowadzą do wydalania elektrolitów przez nerki z moczem, więc tak naprawdę pogarszają sprawę. Sól, jak najbardziej jest dozwolona, jednak najlepiej stosować sól himalajską lub kłodawską, a nie zwykła kuchenną.
  • niedobór potasu, magnezu – tak jak wspomniałem wcześniej, nie nadmiar sodu, a raczej niedobór potasu jest bardziej szkodliwy. Do tego możemy również dołączyć niedobór magnezu, który ma większość Polaków. Źródłem potasu w pożywieniu są banany i inne owoce, pomidory, ziemniaki i inne warzywa. Magnez znajdziemy w owocach, warzywach, wodzie o wysokim stopniu mineralizacji (powyżej 1500 ogólnej mineralizacji), kakao.
  • wysokie spożycie cukru, a w szczególności fruktozy – wpływa negatywnie na ciśnienie krwi. Nie chodzi tu jednak o fruktozę zawartą w owocach, a tę zawartą w przetworzonej żywności (syrop glukozowo-fruktozowy, soki owocowe, syropy owocowe itp.). Zachwiana gospodarka cukrowa skutkuje wysokim ciśnieniem.
  • przewlekły stres – również jest odpowiedzialny za stały wzrost ciśnienia.
  • osłabiona wątroba – często jest równoznaczne z wysokim ciśnieniem.
  • tłuszcze trans (tłuszcze przetworzone), które zawarte są w większości produktów na sklepowych półkach. Pomagają utrzymywać długi termin przydatności do spożycia: ciasta są wilgotne, nadzienia kremowe i tak dalej. W połączeniu ze zbyt dużym spożyciem cukrów powodują wiele chorób.
  • i oczywiście podstawy, jak nadwaga (co często jest wypadkową zaburzonej gospodarki cukrowej i innych przyczyn wymienionych powyżej) i brak aktywności fizycznej.

Jak pokonać nadciśnienie?

  • Aktywność fizyczna o lekkiej intensywności (szczególnie aktywność aerobowa) – ćwicząc lub nawet spacerując (najlepiej robić około 10 000 kroków dziennie) możemy znacznie poprawić nasze ciśnienie krwi.
  • Zdrowa dieta pozbawiona zbóż, mleka i jego przetworów i innych czynników antyżywieniowych i prozapalnych.
  • Cholesterol reguluje ciśnienie krwi – warto więc zadbać o jego prawidłowy poziom. Błędnie przyjęta norma wynosi do 190 dla cholesterolu całkowitego, lecz może on spokojnie sięgać 250, a w niektórych przypadkach nawet do 300.
  • Wyrównaj niedobory magnezu i potasu –powinniśmy przyjmować minimum 500mg magnezu dziennie (mężczyźni mają większe zapotrzebowanie). Jeżeli chodzi o suplementację to cytrynian magnezu sprawdza się najlepiej u większości osób. Potasu potrzebujemy trochę więcej 2000–3500 mg.
  • Kwasy Omega 3 – Omega 3 działa przeciwzapalnie oraz reguluje gospodarkę cukrową i ciśnienie. Dzienna dawka dla kwasów omega 3 powinna wynosić 1000–2000 g kwasów EPA+DHA. Na opakowaniu często jest podana dawka oleju rybiego, co nie jest równoznaczne zawartości kwasów EPA i DHA. Zwróć uwagę na sumę obydwu tych kwasów. Idealna proporcja między nimi powinna wynosić 2-3:1 EPA do DHA.
  • Witamina D, K, A – zestaw witamin D3, K2 i A (w formie retinolu) przyjmowany codziennie również obniża i reguluje ciśnienie krwi. Dawka witaminy D wahać się będzie u każdej osoby od 2000IU do 10 000 IU, a czasami nawet więcej. Do określenie naszego zapotrzebowania należy wykonać badanie witaminy D OH(25). Mierzmy tutaj w poziom 70–80. Witamina K2 zawsze idzie w parze z witaminą D.
  • Koenzym Q 10 – 200–300 mg dziennie po jedzeniu.
  • Witaminy z grupy B.

Zadbaj o podstawy! Przede wszystkim zapewnij sobie odpowiednią dawkę ruchu – lekkie ćwiczenia fizyczne poprawiają krążenie. Wzmocnij swoje nadnercza (nadnercza cierpią przede wszystkim przy długotrwałym stresie), w tym celu ogranicz ekspozycję na stresory – nie tylko te psychiczne, ale również fizjologiczne takie jak: skoki cukru we krwi, toksyny, pestycydy, infekcje, stany zapalne czy używki. Niezwykle silnym stresorem dla organizmu jest brak wody! I zagwarantuj ciału odpowiedni czas na regenerację, czyli minimum 7 godzin snu dziennie.

Dany materiał jest materiałem informacyjnym. Stosujesz go na własną odpowiedzialność. Jeżeli masz wątpliwości co do zaleceń, skontaktuj się z lekarzem lub bezpośrednio ze mną.