ODŻYWIANIE W KULTURYSTYCE. CO JEŚĆ PO TRENINGU NA SZYBSZĄ REGENERACJĘ MIĘŚNI?
Upragniona sylwetka to najczęstszy z celów, jaki stawiamy sobie, idąc na siłownię. Zarówno dla ludzi, którzy chcą zbudować masę mięśniową, jak i dla tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów, ważne jest, aby trening połączyć z odpowiednią dietą – taką, która będzie utrzymywać ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia na odpowiednim, indywidualnym poziomie.
Najważniejsze w komponowaniu poszczególnych posiłków jest to, aby każdy z nich składał się z żywności jak najmniej przetworzonej i dostarczał odpowiedniej ilości makro- oraz mikroskładników potrzebnych do budowania wymarzonej sylwetki, ale także niezbędnych w utrzymaniu dobrej formy zdrowotnej. Dlatego należy zwrócić uwagę na każdy z posiłków spożywanych w ciągu dnia, a zwłaszcza na posiłek potreningowy, gdyż jest on niezwykle ważny dla regeneracji po wysiłku.
Po intensywnym wysiłku koniecznie należy uzupełnić braki energii – pierwszy etap doładowania organizmu możemy rozpocząć zaraz po zakończeniu treningu. Najlepszym sposobem na dostarczenie „szybkiej energii” będzie spożycie węglowodanów prostych, które nie tylko błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi, lecz także świetnie uzupełniają powstałe braki energetyczne. Na przekąskę potreningową możesz wybrać np. świeże banany czy suszone owoce.
Po szybkim zastrzyku energii czas na posiłek bardziej złożony, a więc składający się z pełnowartościowych węglowodanów (o dłuższym uwalnianiu energii) oraz pełnowartościowego białka. Polecanymi źródłami węglowodanów w tym wypadku będą: ryż biały, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana czy kasza jaglana. Odpowiednią ilość protein (wysoka podaż białka ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest budowanie masy mięśniowej) zapewni drób (pierś z kurczaka/indyka) oraz ryby (łosoś, tuńczyk, makrela).
Oczywiście źródeł makroskładników jest dużo więcej. Po treningu możesz zafundować sobie chociażby shake. Jest nie tylko bogaty we wszelkie wartości odżywcze potrzebne do regeneracji potreningowej, ale również (w porównaniu do wspomnianej wyżej propozycji posiłku) możesz go przyrządzić bardzo szybko. Wystarczy zblendować twaróg (źródło białka) z owocami świeżymi/suszonymi (źródło węglowodanów). Do smaku możesz dodać niewielką ilość zdrowych tłuszczów: migdały czy orzechy nerkowca.
Pamiętaj, że do każdego posiłku trzeba dołączyć warzywa. Są one bogate w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. Przywracają także równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie.
Należy pamiętać, że magazynowanie glikogenu i synteza białek zachodzi najszybciej podczas pierwszych godzin po treningu. Jeśli chodzi o czas, w jakim powinno się spożyć posiłek złożony, to nie ma to znaczenia, czy będzie to pół godziny czy godzina po odbytym treningu. Taki potreningowy posiłek nie tylko uzupełni nasze zapasy energii, ale sprawi, że efekty naszego treningu będą lepsze i nastąpi pełna regeneracja organizmu.