Raport: „Praca, moc, energia w polskich firmach” – część I

12 maj / Biznes

Ponad połowa pracowników polskich firm odczuwa w trakcie dnia znużenie i senność, a 60 proc. przyznaje, że czuje zmęczenie i niewyspanie tuż po przebudzeniu. Większość zatrudnionych nie uprawia żadnego sportu, a co trzeci pracownik spożywa w ciągu tygodnia produkty wysoko przetworzone. Oto wyniki I edycji raportu przygotowanego przez firmę doradczą Human Power, we współpracy z Aon Hewitt, Grupą Pracuj, Kinnarps Polska, Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami oraz pod patronatem merytorycznym Uniwersytetu Łódzkiego.

Celem raportu „Praca, moc, energia w polskich firmach” jest diagnoza sposobu zarządzania energią i potencjałem własnym pracowników w ramach sześciu obszarów: sen i odpoczywanie, ruch, odżywianie, emocje, umysł i cele życiowe. Pierwsza jego część zajmuje się obszarem fizycznym naszego funkcjonowania oraz jego wpływem na poziom efektywności pracowników.

Odpoczynek i sen

Jak wskazują wyniki przeprowadzonego badania, ponad połowa pracowników przyznaje, że w ciągu dnia odczuwa znużenie i senność, zaś 60 % czuje nawet zmęczenie tuż po przebudzeniu. Zaleceń dotyczących konieczności robienia przerw w pracy (co 60-90 minut) nie przestrzegają ani pracownicy, ani menadżerowie. Co ciekawe, połowa osób korzystających z przerw w ich trakcie myśli o pracy. Ponad 32 proc. zatrudnionych zabiera prace do domu, a ponad połowa badanych – pracuje dłużej niż 8 godzin dziennie. Uczucie znacznego spadku energii występuje u co trzeciego ankietowanego już po godzinie 14. Wysoka aktywność zależna jest więc od przeplatania okresów pracy czasem odpoczynku i relaksu – z zachowaniem jego odpowiedniej długości i intensywności. Jak wskazuje Małgorzata Czarnecka, psycholog, ekspert ds. efektywności i prezes Human Power, największą efektywność osiągamy w godzinach przedpołudniowych oraz między godzinami 16 a 18. Równie istotna jest regeneracja bierna, czyli sen. Zgodnie z zaleceniami nocny odpoczynek powinien trwać 7–8 godzin, aby w pełni zregenerować nasze siły. Niewystarczająca ilość snu prowadzi do spadku koncentracji, spowolnienia reakcji, obniżenia nastroju, niższej odporności emocjonalnej oraz większej podatności na infekcje.

Odżywianie

Raport „Praca, moc, energia w polskich firmach” wskazuje, że większość badanych nie przestrzega ani zalecenia o spożywaniu 5 posiłków dziennie, ani zasady dotyczącej przerw między posiłkami, które powinny trwać nie dłużej niż 3 godziny. Co trzeci pracownik (34,3 proc.) przyznaje, że w ciągu tygodnia spożywa dania wysoko przetworzone typu „fast food”. Kolejnym problemem jest brak właściwego nawodnienia organizmu w ciągu dnia. Ponad połowa biorących udział w badaniu pracowników (57,3 proc.) pije mniej wody niż jest to zalecane, a prawie taki sam odsetek (51,5 proc.) preferuje w zamian herbatę, kawę lub napoje energetyczne. A przecież picie wody w odpowiednich ilościach to jeden z najprostszych sposobów radzenia sobie ze zmęczeniem czy spadkiem wydajności umysłowej. Dodatkowo ponad 1/3 ankietowanych codziennie je słodycze i/lub pije napoje słodzone. Co istotne, aż połowa biorących udział w badaniu (50,7%) poinformowała, że często po jedzeniu czuje się ospała, co może wynikać ze zbyt długich przerw między posiłkami, zbyt obfitych porcji lub źle zbilansowanych potraw. Jak wskazuje dr Ewa Chojnowska, dietetyk i ekspert Human Power, podstawowymi błędami żywieniowymi, które bezpośrednio przekładają się na spadek efektywności są późno spożywane śniadania, zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami oraz spożywanie dań typ fast food i słodkich napojów. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że istnieje ścisła zależność pomiędzy odżywianiem a produktywnością pracowników. Lekarze i dietetycy zgodnie przyznają, że aby mieć energię przez cały dzień powinniśmy jeść 3 do 5 posiłków dziennie. Równie istotną role odgrywa odpowiednie nawodnienie organizmu. Utrata płynów już na poziomie 2 proc. masy ciała przyczynia się do znaczącego spadku wydajności oraz pojawienia się zmęczenia, senności i trudności z koncentracją. Regularność w dostarczaniu organizmowi paliwa w postaci jedzenia podwyższa jakość oraz ilość realizowanych zadań nawet o 20 procent!

Ruch

Aktywność fizyczna to kolejny niezwykle kluczowy czynnik do wysokiej efektywności pracy. Przeprowadzane na całym świecie badania potwierdzają, że regularne uprawianie sportu pozytywnie wpływa na odporność na stres, zaangażowanie, wydajność, a także wspiera proces uczenia się oraz wzmaga koncentrację. Ale jak wskazują wyniki raportu, 68,9 proc. badanych nie ćwiczy nawet 3 razy w tygodniu, a co trzeci ankietowany przyznaje, że ostatni raz ćwiczył (przez 30 minut) ponad trzy miesiące temu. To bardzo niepokojące dane, szczególnie że 78 proc. badanych przez większość dnia pracuje w jednej pozycji, a aż 80,9 proc. nie stosuje żadnych ćwiczeń rozluźniających i odciążających mięśnie i stawy. Jak przekonuje Małgorzata Czarnecka, stres fizyczny wynikający z wysiłku, jaki podejmujemy podczas wykonywania treningu, przygotowuje nas na stres emocjonalny. Z neurobiologicznego punktu widzenia na siłownię powinniśmy chodzić, żeby ćwiczyć nasz układ nerwowy. Podnoszenie ciężarów jest takim samym stresem dla naszych neuronów, jak stres związany z natłokiem obowiązków. Z tego powodu tak istotna jest regularna aktywność fizyczna po pracy, która pozwoli na wsparcie układu nerwowego, oderwanie się od problemów oraz uodporni nas na stres emocjonalny.