JAK SPALAĆ TŁUSZCZ BEZ UTRATY MASY MIĘŚNIOWEJ?
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej nie polega, jak mogłoby się w pierwszej chwili wydawać, jedynie na zmniejszeniu całkowitej masy ciała, rozumianej jako pozbycie się określonej liczby kilogramów. Skuteczna redukcja to proces, podczas którego gubimy nadmiar tkanki tłuszczowej, nie tracąc przy tym tkanki mięśniowej i zdrowia! Jak efektywnie tracić tłuszcz, oszczędzając mięśnie?
Chcesz poprawić wygląd swojego ciała? Marzysz o smukłej i równocześnie wyrzeźbionej sylwetce? Trenując, Twoim głównym celem powinna być zmiana proporcji tkanek mięśniowej i tłuszczowej w strukturze twojego ciała, czyli budowanie masy mięśniowej i pozbywanie się tłuszczu. Ilość kilogramów, która wyświetla się na wadze, często bywa myląca. Utrata ich nie zawsze jest równoznaczna z pozbywaniem się tkanki tłuszczowej, a przybranie na wadze nie jest jednoznaczne z przyrostem masy mięśniowej. To zachodzące zmiany w budowie organizmu odzwierciedlają Twoje postępy bardziej niż ilość kilogramów.
Z pewnością pierwsza myśl, która przychodzi Ci do głowy, chcąc poprawić strukturę swojego ciała, to stymulowanie mięśni poprzez trening z obciążeniem oraz zredukowanie tkanki tłuszczowej za pomocą niskokalorycznej diety. Niestety równoległe wprowadzenie obu tych działań jest praktycznie niemożliwe. Przy dobrej przemianie materii możesz skutecznie połączyć budowanie masy mięśniowej z redukcją tkanki tłuszczowej. Wszelkie innowacje w sposobie odżywiania czy treningu są doskonałym stymulatorem, ale jest to działanie jedynie „na krótką metę”. Po jakimś czasie rezultaty przestaną być tak widoczne jak na początku, a w pewnym momencie nawet organizm popadnie w zastój.
To nie jedyna pułapka, która kryje się za takim rodzajem programu treningowego. Ograniczanie kaloryczności pożywienia spowoduje redukcję ilości substancji odżywczych dostarczanych organizmowi poniżej poziomu wyjściowego (czyli poniżej liczby kalorii i wartościowych składników niezbędnych do utrzymania aktualnej struktury ciała i normalnego funkcjonowania organizmu). Oczywiście pojawią się pierwsze, z pozoru zadowalające, efekty. Pozytywnym rezultatem tego procesu będzie redukcja tkanki tłuszczowej, ale nie bez znaczenia pozostanie on dla wielkości tkanki mięśniowej. Jeśli znacząco ograniczysz dostarczanie substancji odżywczych, organizm, chcąc odzyskać równowagę, będzie spalać tkankę mięśniowa. To naturalny mechanizm obronny. Nie sposób się nie domyśleć, że stosując niskokaloryczną dietę, która utrudnia zachowanie tkanki tłuszczowej, skutkuje to tym, że rozbudowa mięśni jest w tym czasie niemożliwa. I tu zaczyna się błędne koło – im mniejsza jest tkanka mięśniowa, tym mniejszą ilość kalorii spalasz. A zmniejszenie widoczności efektów będzie skutkować narzucaniem jeszcze większego reżimu dietetycznego, który jak już wiadomo, prowadzi do dalszej utraty masy mięśniowej.
Mięśnie potrzebują określonej ilości substancji odżywczych. Sprzymierzeńcem budowania masy jest nie tylko trening, ale i konieczność dostarczania niezbędnych substancji odżywczych – w ilości znacznie przewyższającej poziom równowagi. Witaminy i składniki mineralne są bardzo ważne, ale do budowania masy mięśniowej potrzebny jest przede wszystkim główny budulec, czyli białko.